Het Bier

Japke

Op de werf stond vroeger een vlierboom aan de waterkant. ‘s Zomers plukte Japke, de vrouw van de laatste scheepsbouwer, de vlierbloesems van deze boom en maakte daar limonade van. Deze limonade was een ware traktatie. De vlierbloesem heeft een typische weeïge zoete smaak. Deze smaak past heel goed bij het smaakpalet van deze weizen. Het is een mooie aanvulling op de tonen van banaan, vanille en kruidnagel die al door de gist aan het bier zijn gegeven.

Het bier is ongefilterd en ongepasteuriseerd en gist na op fles. In Duitsland spreekt men van hefeweizen. Hefe betekent gist. Het is de gist die dit bier zijn bijzondere smaak en aroma geeft. De gist maakt het bier ook een beetje troebel. Deze weizen dient bij voorkeur gedronken te worden uit een smal hoog glas. Schenk het bier voorzichtig in en schud de gistlaag los, zodat de gist wordt meegeschonken.

Japke was het ABT flessenbier van de maand mei in 2015 en was exclusief verkrijgbaar bij de ABT Cafés.

De Scheepsbouwer

Dit blonde bier van hoge gisting is van het biertype ‘Kölsch’. Naast pilsmout wordt er een deel tarwemout toegevoegd. De Duitse hopsoorten geven het bier een lichtkruidig, fris karakter. Het is een goed doordrinkbaar bier en dient bij voorkeur gedronken te worden uit een tulpvormig glas. Het bier is ongepasteuriseerd en gist na op fles. Schenk het bier voorzichtig in het glas, zonder het glas schuin te houden. Laat het gistdepot onder in de fles en degusteer dit eventueel apart. Laat de fles na aankoop een aantal dagen rechtop in de koelkast staan. Zo zakt de nog aanwezige gist naar de bodem en krijg je bij het uitschenken een mooi helder bier in je glas.
Alc. 5,2 % Vol.
33 cl.

Eigenlijke mag ik mijn bier geen Kölsch noemen, want Kölsch is een beschermde naam. Het mag alleen Kölsch heten als het in Keulen of omgeving is gebrouwen. Daarom staat er voorop het etiket Frysk Blond, om er zeker van te zijn dat ik niemand voor het hoofd stoot. Maar het recept is gebaseerd op de Kölsch die ook in Keulen gebrouwen wordt. Ik heb ook de Wyeast 2565 Kölsch gist gebruikt bij het vergisten.
In Keulen drinkt men dit bier uit smalle longdrink-achtige glazen. Mijn bier komt mijns inziens het beste tot zijn recht in het tulpvormige glas van Brouwerij Brandsma. De 33 cl past daar precies in.

Reahel

‘Reahel’ is van hoge gisting en van het biertype ‘American Red Ale’. De Crystalmout geeft het bier zijn koperrode kleur. Er zijn drie Amerikaanse hopsoorten gebruikt en er is dry-hopping toegepast. Hierbij wordt tijdens het gistingsproces nogmaals hop toegevoegd. Dit versterkt het aroma en de smaak. Het is een vrij bitter bier, maar niet zo overheersend als in een IPA. Het bier is ietwat droog en frisfruitig en bevat tonen van citrus en grapefruit. Bij voorkeur dient het gedronken te worden uit een tulpvormig glas. Het bier is opgepasteuriseerd en gist na op fles. Schenk het bier voorzichtig in het glas en kantel het glas als er te veel schuim ontstaat. Laat het gistdepot onder in de fles en degusteer dit eventueel apart.
Alc. 6,3 % Vol.
33 cl.